Stanowisko członków Wydziału I Nauk Humanistycznych i Społecznych PAN w sprawie wypowiedzi członków władz państwowych dotyczących prac Centrum Badań nad Zagładą Żydów

Członkowie Wydziału I Nauk Humanistycznych i Społecznych PAN wyrażają solidarność ze  stanowiskiem zajętym przez Radę Naukową Instytutu Filozofii i Socjologii PAN w dniu 26 kwietnia 2023 r. Wypowiedzi przedstawicieli najwyższych władz państwowych wymierzone w prof. Barbarę Engelking, w prace Centrum Badań nad Zagładą Żydów, połączone z groźbą ograniczenie finansowania Instytutu Filozofii i Socjologii PAN stanowią bezprzykładną ingerencję w wolność badań naukowych zagwarantowaną w art. 73 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej oraz są próbą zastraszenia badaczy zajmujących się zbrodnią Holocaustu.

Wyniki prowadzonych od 20 lat prac Centrum Badań nad Zagładą Żydów to wybitne osiągniecie nauk socjologicznych i historycznych w Polsce i powszechnie doceniony wkład do międzynarodowego dorobku badawczego.

Członkowie Wydziału I PAN wyrażają stanowczą wolę obrony praw obywatelskich, w tym wolności badań naukowych i autonomii instytucji naukowych.