Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie funkcjonuje od 1988 roku. Prowadzi interdyscyplinarne badania wyjaśniające mechanizmy oddziaływania środowiska, w tym żywności, na jakość życia człowieka i dobrostan zwierząt. Działalność naukowa jednostki to biotechniki i biotechnologia rozrodu, interakcje pomiędzy składnikami żywności a organizmem człowieka, doskonalenie wartości odżywczej żywności, nowatorskie narzędzia diagnostyczne, zrównoważona akwakultura i ochrona bioróżnorodności. 

W Instytucie funkcjonują Centra Doskonałości, międzynarodowe CENEXFOOD i krajowe BIOANIREP. Prowadzony projekt WELCOME2 ERA Chair (Horyzont2020) wykreuje kolejne w obszarze nutrigenomiki. Instytut posiada status Krajowego Naukowego Ośrodka Wiodącego i jest członkiem Europejskiej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji EIT Food – partnerstwa nauki i biznesu na rzecz tworzenia innowacji w sektorze rolno-spożywczym. Posiada logo „HR Excellence in Research”, które gwarantuje najwyższe standardy polityki kadrowej. 

Zespoły naukowe Instytutu korzystają z metodycznego i infrastrukturalnego wsparcia laboratoriów typu core facility, m.in. Biologii Molekularnej, Analizy i Obrazowania Komórek i Tkanek, Sensoryki Żywności, Metabolomiki i Proteomiki. Instytut posiada Stację Badawczą w Popielenie, w której prowadzone są badania z udziałem lokalnych ras bydła oraz hodowanego tam od ponad 70 lat konika polskiego. 

Instytut szkoli młodą kadrę – jest liderem Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych, realizuje programy stypendialne (m.in. PACIFIC) i organizuje międzynarodowe szkoły letnie rozwijające kompetencje w zakresie przedsiębiorczości i tworzenia innowacji. Za wzorcową realizację misji społecznej odpowiedzialności nauki, w konkursie Polskiej Agencji Prasowej i Ministerstwa Nauki, jako najlepsza instytucja w kraju Instytut otrzymał tytuł „Popularyzatora Nauki”

Dyscypliny: , technologia żywności i żywienia, zootechnika 

Strona internetowa: pan.olsztyn.pl/ 

IRZiBŻ PAN organizował polsko-islandzką szkołę letnią „Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego” w ramach funduszy EOG. Na zdjęciu wizyta studentów w Friðheimar Greenhouses w szklarniach, w których prowadzona jest w pełni ekologiczna uprawa pomidorów, zasilana wodami geotermalnymi i wspomagana pracą owadów
IRZiBŻ PAN organizował polsko-islandzką szkołę letnią „Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego” w ramach funduszy EOG. Na zdjęciu wizyta studentów w Friðheimar Greenhouses w szklarniach, w których prowadzona jest w pełni ekologiczna uprawa pomidorów, zasilana wodami geotermalnymi i wspomagana pracą owadów
Instytut prowadzi szereg innowacyjnych badań w obszarze akwakultury, których wysoka wartość wdrożeniowa pomaga hodowcom poprawiać efektywność produkcji i minimalizować jej wpływ na środowisko
W należącej do Instytutu Stacji Badawczej PAN w Popielnie od ponad 70 lat prowadzona jest hodowla konika polskiego
W należącej do Instytutu Stacji Badawczej PAN w Popielnie od ponad 70 lat prowadzona jest hodowla konika polskiego

Fot. Archiwum IRZiBŻ PAN